16 iunie 2011

DE CE CANADA ?

Multi dintre cunoscuti ne-au pus aceasta intrebare - DE CE CANADA? - de ce asa departe? Nu puteti sa mergeti si voi undeva mai aproape in Europa.Sa merg in Europa ? Ce sa fac in Europa ? Sa vad ce vad si la noi - toti tiganii care s-au imprastiat peste tot de nu poti sa intorci putin capul ca pac, dai peste un compatriot din asta.Si barem de s-ar duce si ei sa munceasca ceva - nu - ce fac majoritatea??????? - cersesc sau fura ! Sa pleci in Europa inseamna ca esti aproape de casa si cum ai dat de putin rau gata poti sa te intorci linistit ca ajungi repede si ai unde.Ei bine daca ai plecat peste ocean se schimba putin situatia.De ce? Simplu.In primul rand lipsesc "compatriotii" si mai mult nu discut. In al doilea rand in momentul in care plecam o sa cam scapam de tot ce avem pe aici (mai putin de parinti) ,deci, daca vin si perioade mai grele trebuie sa ne mobilizam si sa le trecem impreuna ca de plecat nu poti sa pleci inapoi asa cu una cu doua. Canada o sa insemne ACASA din momentul in care ai pus piciorul in aeroport.
Aici in Romanica am luat-o de la zero.Locuim la tara.Ne-am facut o casuta fara sa ne ajute nimeni (bine poate doar un mic credit de nevoi personale la banca - pe care tot noi il platim in 10 ani), ne-am luat o masina (in leasing),plus tot ce ne trbuie pe langa casa (asa cum va spuneam fara ajutorul parintilor sau a socrilor).Asta cam in 6 ani de zile.Asa ca nu ne este frica sa o luam de la inceput.Nu sunt nici director si nici manager (am diploma de electromecanic auto) si lucrez in domeniul auto pe vanzari piese si receptie service,iar sotia nu are decat opt clase dar a reusit sa lucreze ca asistent social personal, ca menajera si ca ingrijitoare copii.Deci nu avem slujbe prea stralucite, dar de 13 ani muncim continuu cu forme legale,iar in ultimi 3 ani nu am avut decat o saptaman de concediu vara si cateva zile libere de sarbatorile de iarna.Deci nu ne este frica sa pornim de jos,sa mergem la munca,nu am pretentia sa ajung cine stie ce director sau mai stiu eu ce manager, de sotie nu mai vorbesc.
Vrem sa traim decent.
Vrem ca atunci cand merg la cumparaturi sa nu imi dau tot salariu si sa constat ca am cosul mai mult gol si nu am luat nici macar ce era necesar in casa (strictul necesar)
Vrem ca copiii (scuzati cacofonia) nostrii sa mearga la o scoala adevarata (nu cum este cea din comuna in care locuim - unde se inghesuie 30 de copii ca sa faca clasele I-IV,profesorii sunt majoritatea suplinitori,ca cei buni au ramas in Bucuresti sau au plecat afara,lipsesc calculatoare,lipseste un teren de sport sau o sala unde copii sa poata sa il practice in voie atat iarna cat si vara etc .... multi stiti foarte bine despre ce vorbesc).Poate ma intrebati de ce nu le duc la o scoala sau gradinita in oras.Pai v-am raspuns mai sus - nu sunt manager - m-ar costa minim 800 RON pe luna numai transportul,iar o gradinita particulara minim 1000 RON (pentru ca la stat nu ne-o primeste ca nu suntem din zona) , banii pe care nu ii avem.
De ce CANADA? Pentru ca ne-am saturat de hotia si minciuna din Romanika.Ne duc astia de 20 de ani incoace si in special in ultimi 3 ani, la sapa de lemn.Ne-au inglodat in datorii de o sa platesca si nepotii nepotilor nepotilor nostrii si tot nu o sa termine.Au furat si au vandut tot ce se putea fura si vinde.Nu sunt in stare sa atraga o investitie straina.Si multe ar mai fi de zis......
Stim ca nu o sa curga lapte si miere si ca nu vom fi asteptati cu flori si trambite la aeroport (nici macar nu avem prieteni in CANADA - deci cred ca nu o sa ne astepte nimeni)
Asa ca franceza la greu - hai cu CSQ , VISA si CANADA scrie pe noi (fara nici un fel de remuscare)

14 comentarii:

  1. Da-mi voie sa te contrazic :
    -- Ca nu o sa se cheme acasa doar pentru ca ai ars podurile in urma ta si ai aterizat aici. Din pacate, veti simti pe propria piele ...
    -- Cand o sa vedeti calitatea scolilor de aici, o sa va ingroziti. Copiii freaca menta la scoala si nu ii invata aproape nimic.
    -- vreti sa traiti decent din salarii mici ( munca de supravietuire ) : asta nu veti intalni in Canada, never, ever. In schimb, veti putea trai la limita, mai bine decat in Ro ( in Europa veti putea trai mult mai bine din aceleasi salarii si veti avea si drepturi mai multe. Concediu medical si zile mai multe de concediu de odihna, fiind unele dintre ele )

    -- Pentru ca veti trai in Canada, veti plati un pret nejustificat de mare ( care in Europa nu trebuie platit ) : mancarea cea mai toxica de pe planeta, care va va imbolnavi in timp si sistemul sanitar medical inaccesibil.Daca voi considerati ca merita .... enjoy !

    -- In Europa sunt tigani, aici sunt indieni : la fel de jegosi .

    --- minciuna si hotie veti gasi si in Canada, doar ca e mai putin mediatizata. In rest ... ici o diferenta.
    Pile veti gasi in Ca mai multe si mai bine organizate decat in Ro. Si fara ele nu razbiti, decat daca veti avea super noroc.

    --- Nu intentionez sa va dezamagesc, insa cam asta e realitatea ... cu totul altfel decat spera imigrantii.

    RăspundețiȘtergere
  2. OK. Multam.Vreau totusi sa ajungem acolo sa o simtim pe pielea noastra.Daca este cel mai rau loc de pe pamant atunci de ce pleaca toata lumea catre acest loc ??

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ai dat numai lucruri negative pe care le-am tot citit pe multe site-uri.Spune-mi si pozitive sa ma inveselesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce pleaca lumea spre Canada ? In ultima vreme nu pre amai pleaca romanii( conform statisticilor canadiene )....Vin aici in majoritate covarsitoare, aia care traiesc in mizerie crunta ( africani, indieni, chinezi care fug de comunism, etc ).

    La inceputul emigratiei, Ca si-a facut reclama puternica si a investit in afacerea emigratiei : adica veneai aici, Ca te tinea cu salariu minim pe economie 1 an ( pe toti adultii din familie ! ), si iti mai dadea ceva si daca faceai scoala. Dupa ce s-a imprastiat vestea in lume si imigrantii au dat navala, ia ghici ? Canada a taiat toate ajtoarele,si acum imigrantu; alearga dupa cai verzi pe pereti : acum e momentul pt. canadieni, sa-si culeaga roadele afacerii care au pus-o pe picioare... In continuare, Ca isi face reclama in lume.

    Sa stii ca imigrantii cum vin...tot asa si pleaca dupa ce obtin cetatenia ! Si nu o spun eu, ci a declarat in presa, ministrul imigratiei " Ca e ca un hotel, in care imigrantii vin si pleaca "
    Populatia Canadei ramane CONSTANTA, in ciuda faptului ca natalitatea e pe plus, si anual vin 1 sfert de milion de imigranti. Unde dispar anual sfertul al ade milion de imigranti ( din care scadem decesele ) ? Pai ... parasesc Canada ....

    Lucruri pozitive in Canada ? Ca sa fiu sincera pana la capat, de 5 ani le caut si inca nu am gasit decat ratonii si veveritele.
    Las' ca ajungeti voi aici, si o sa mi le spuneti voi ! Eu va doresc succes sa emigrati aici, insa informati-va bine inainte de a o face ( si nu din surse romanesti ) ...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai si atunci de ce mai stai acolo daca de 5 ani nu ai gasit nimic bun??????

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru ca am avut si inca mai avem probleme care trebuiesc rezolvate, si abia apoi vom putea pleca.
    Pentru ca e criza si nu e chiar atat de simplu sa gasesti de munca dintr-o parte a lumii in alta.
    Pot sa te asigur ca nu stam in Canada decat pentru ca momentan nu avem alta solutie. Nu stam pentru ca ne place si nici din prea multa indolenta. Nu exista nici un motiv pentru care sa merite sa-mi pun sanatatea in pericol, ramanand in mizeria asta de tara.

    O sa vii aici si o sa constati singur ca, Canada nu ofera nimic in plus fata de Europa, ci dimpotriva ... multe in minus.

    RăspundețiȘtergere
  7. Catalin, eu ti-as sugera sa nu-i dai atentie lui Tzipi. Peste tot e greu, trebuie doar sa ai un plan, o idee despre ceea ce vrei sa faci si multa vointa si rabdare. Uneori o sa fie atat de greu incat o sa-ti plangi in pumni ca ai venit aici. Si mie mi s-a intamplat, dar am mers mai departe. Ai spus ca esti electromecanic auto. Meseriile de genul asta sunt foarte cautate. Du-te pe link-ul asta. Ai sa-ti faci o idee. Acolo sunt salariile brute. Cine nu are nevoie de un mecanic? Nu sunt masini in Canada?

    Cat despre Tzipi care spune ca are niste probleme care trebuie rezolvate, praf in ochi. Daca voia sa plece isi lua biletul de avion de pe cardul de credit, isi baga picioarele in tot si vindea bunurile pe care le avea si sanatate. Romania, venim inapoi. Sunt de acord cu un singur punct, cu cetatenia. Intr-adevar, ministrul imigratiei are dreptate, dar pana la urma ei au creat sistemul asta, oamenii pur si simplu il folosesc. Si-au facut-o cu mana lor pana la urma. Si de ce sa nu procedeze asa, ma rog ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Ti-as mai da un sfat, daca nu l-ai aplicat deja. Invata termenii mecanici auto in franceza ca pe Tatal Nostru. O sa dea foarte bine la un interviu daca ai de gand sa-ti cauti in domeniu. In plus, daca ai nevoie de certificare suplimentara si este nevoie sa te duci la scoala. Partea buna este ca in unele meserii poti face scoala si munci in acelasi timp. Dar ai sa vezi tu mai bine la fata locului.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru sfaturi Ionutz.Nu am zis ca o sa ascult de Tzipi, am zis ca astept cat mai multe pareri fie ele bune cat si rele.In privinta termenilor mecanici ,am inceput ca toate programele pe care lucrez (si sunt in numar de aproximativ 40 - fac ofertare pe aproape orice fel de auto) le-am trecut in franceza.Ca mecanic nu am lucrat decat in particular, asa ca poate ceva cursuri acolo nu vor strica.oricum mi-am propus ca dupa ce obtin CSQ sa fac putin voluntariat in service-ul in care lucrez.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna .Sunt nou pe aici .Vreau sa vin si eu cu familia mea in Canada. Suntem 5,adica 3 copii pana la 8 ani. Am si eu aceeasi intrebare pentru cei care stau acolo si vb urat de Canada:Sa vina , domnule acasa , daca e tot asa de greu.Toti prietenii mei care sunt in Canada se plang de acelasi lucru ca e greu si ne descurajeaza sa nu venim, dar cand le pun intrebarea asta :De ce nu vin acasa?, nu mai zic nimic... asa ca... iarasi aceeasi invidie pur romanesca ptr cei care vor sa mearga.Mergeti fara frica, si Dumnezeu o sa va ajute .

    RăspundețiȘtergere
  11. Utimului anonim : pe planeta asta exista foarte multe alte tari, din care sa alegi. Asadar, nu vad de ce toti cei aflati in Romania ( da' toti, nene ), aveti fixul cu " Nu-ti place in Ca, vino inapoi in Ro " . Si anume de ce sa ma intorc, ca stiu din ce mizerie am plecat... n-am uitat.
    Daca e sa plec, plec la ceva mai bun decat am acum ( jegul din Canada ). Asta e motivul pentru care nimeni din prietenii tai nu vor sa se intoarca in Romania ....acuma sper ca esti lamurit !

    Cat despre venitul fara frica.... veniti fratilor, ca e loc pentru toti ( mai ales ca anual fug din Ca un sfert de milion de emigranti ) : veniti si va dati cu capul de pragul de sus.
    Nu ma stept sa intelegeti, ca majoritatea celor aflati in ro n-au priceput decat dupa ce s-au dat cu capul.

    Cu cele mai bune intentii va spun : NU credeti iota din ce va mint romanii plecati in afara. Puneti mana si studiati singuri, cautati informatii din tara in care vreti sa emigrati ( forumuri, bloguri straine, ziarele din tara respectiva, Youtube ).
    Si o sa va faceti o parere cat de cat mai aproape de adevar, decat din minciunile romanilor deja plecati. Faceti-va bine temele, despre unde veti pleca ( inteleg ca disperarea de a scapa din Ro e mare, da' sa vedeti disperare dupa ce veti ajunge aici )...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Tzipi ptr sfaturi...Sunt pretioase, asa e , trebuie studiate si sursele de informare neoficiale, ca cel oficiale sunt prea coafata....Multa sanatate si bafta sa reusesti sa scapi de Canada...! De fapt, ptr multi, Canada e doar o statie...!

      Ștergere
    2. @Tzipi,

      Iti curge prea mult venin din creierul ala deraiat de-l ai. Vrei sa pari credibila cu orice pret si o tot dai cu ”dovezile” si ”statisticile” despre ”jegul” din Canada. Daca vrei statistici, iti pot da si eu o gramada despre jegul din UE, ca doar sistemul este acelasi si acolo numai ca tu plutesti prin alte galaxii si habar n-ai cum este alcatuita lumea. Ia spune tu, cum crezi ca este in ale ”foarte multe tari din care sa alegi”? Esti deraiata rau daca iti inchipui ca in UE este un alt sistem diferit decat in Canada. Tara aia mai buna (decat Canada) la care visezi tu nu poate sa fie decat in creierul tau bolnav. Nu exista alte sisteme sociale, economice si politice in UE fata de ce este in Canada. Mancarea aia fara GMO-uri, ieftina pe care sa ti-o permiti tu sa ti-o cumperi nu exista nicaieri si nici sistem medical perfect nu exista nici macar in UE-ul viselor tale. Mai documenteaza-te, pune mana pe statisticile alea dupa care te ghidezi in viata si ai sa descoperi aceleasi lipsuri si parti negative in UE ca si in Canada. UE nu este Raiul asa cum crezi tu.

      Atentie, cei care luati sfaturile lui Tzipi drept pertinente. Tzipi nu face decat sa prezinte trunchiat realitatea, poarta ochelari de cal si nu vede totul decat in negru. Mai sunt si alte aspecte in Canada, de nuante diferite decat ideile apocaliptice psihopate. Sistemul este acelasi peste tot, depinde de fiecare cum se acomodeaza sistemului. Tzipi nu se va acomoda in veci in nicio tara de pe Terra pentru ca nu-i place munca in general, habar nu are de vreo meserie, nu a reusit sa stapaneasca foarte bine limba engleza si de aia zice mereu ca strugurii sunt acri...

      Ștergere
    3. ESTI PRAF, Anonimule ! Sincer....! Mesaj complet aiurea !..doar de dragul de a contra !

      Ștergere